BlogPortal pleje af græsplæne

Pleje af græsplæner

Pleje af græsplæner

Pleje af din græsplæne medføre du har en flot grøn græsplæne, og du undgår problemer med mos og visne pletter. En græsplæne er tidskrævende at holde, og det kræver en del arbejde at få en flot græsplæne bla.:

  • Græsset bør klippes ca. 1-2 gange om ugen i perioden sidst i marts til sidst i oktober, dog kan det variere fra år til år .
  • Græsset bør vandes i når der er tørkeperioder, vær dog opmærksom på om der er vanding forbud.
  • Kanter langs flisebelægning og plænen bør skæres af ca. 1-2 gange om året.
  • Græsset bør have gødning, dog hvis du anvender bioklip bør det vurderes om gødning er nødvendigt.
  • Du kan med fordel anvende plænelufter for at fjerne mos, og få luft til græsrødderne m.v..
  • Visne blade fjernes fra plænen om efteråret, ligesom nedfaldende æbler fjernes.

Hvordan skal græsplænen slås, således du opnår det bedste resultat?

Græsset bør klippes/slås ca. 1-2 gange om ugen i vækstsæsonen som er normalt er fra midt i marts til sidst i oktober, dog kan det variere fra år til år .

Klipper du græsset meget kort vil du opnå det, at du stresser græsset samt svække rodnettet. Ofte vil det medføre der kommer grimme gule pletter samt større mængde mos og ukrudt.

Græsplænen har bedst af du kun klipper toppen, derfor bør du ikke klippe græsset kortere end ca. 3-4 cm. Du opnår, at græsset bliver meget mere kraftigt, herudover kan græsset bedre klare sig over for ukrudt og mos. Om foråret og efteråret bør græsset ikke være kortere end 4 cm, derved beskytter græsset mod frost m.v..

I foråret og efteråret skal græsset helst ikke klippes kortere end 4 cm. Så har det bedre mulighed for at udnytte det mere sparsomme dagslys og er samtidig bedre beskyttet mod frost. Husk og samle græsset op med mindre du anvender en bioklipper.

Har du været på ferie eller andet, og græsset er blevet højt, bør du klippe græsplænen af flere omgange. Indstil plæneklipperen således der kun klippes lidt af, herefter indstiller du plæneklipperen til at tage lidt mere, dog ikke kortere end 4 cm som slutresultat.

Vedligeholde plæneklipperens kniv

Du opnår altid det bedste resultat ved du vedligeholder din plæneklipper – Du bør derfor slibe kniven en gang årligt eller efter behov.

Du skal tage kniven af maskinen. Der sidder en kraftig bolt som skal skrues ud, og sikkert også en spændeskive, pas på at du ikke mister dem. Det er altid klogt at tage tændrøret af maskinen inden man begynder at pille kniven af, for ikke at risikere at skade dig selv.

Du bør slibe kniven en gang årligt eller efter behov.

Kanter afrettes

Alle kanter afrettes på græsplænens, græsset vokser ind på fliserne samt i bede m.v..  Skær kanterne til med f.eks med en spade eller specielværktøj ca. 1 gang om året.

Det rimelig simpelt når du anvender en spade, placer spaden lodret ned i jorden/græsset og herefter vipper du spaden så græstørvet kommer op.

Hvis du lægger en række fliser rundt om bedene, er det lettere at holde kanten ved lige ved at lade plæneklipperens ene hjul køre på fliserne.

En sådan løsning kræver selvfølgelig en æstetisk overvejelse og klæder ikke nødvendigvis alle haver.

Græsplænen skal vandes ?

Når græsset mangler vand bliver det gult og ser vissent ud. Fordi græsset ser gult/vissent ud, kommer græsset til at vokse og blive grønt igen.

Er det eksisterende græs som mangler vand, bør du ikke bruge penge på og vande din græsplæne – Det kan lade sig gøre du ikke får en gul/vissent græsplæne ved tørke, hvis du vander inden tørken .

Er det derimod ny sået græs, bør man supplerer med vanding når der ikke kommer nok regnvand.

Gødning af græsplæne

Græsplæner har bedst af, at få gødning. Anvender du bioklip/multiklip får græsplænen gødning via bioklippet, anvender du ikke bioklip bør du ca. 1 gang årligt anvende gødning.

Anvender du ikke bioklipper kan du med fordel lade det afklippet græs ligge på græsplænen, herved får din græsplæne gødning – Der kan være behov for ekstra gødning, det vurderes. Bioklip/multiklip gør græsset bliver klippet i meget finthakket stykker på græsplænen som fungerer som gødning til græsplænen.

Anvend uorganisk gødning som er almindelig kunstgødning, man kalder det også NPK-gødning- Blandingen af N-P-K skal helst være 12-5-14 eller 14-3-18. Det er bedst og anvende gødning i små mængder, men flere gange gennem sæsonen perioden april, maj, juni og juli.

Du skal være lidt mere omhyggelig med dette, da det er vigtigt at alle steder får lige meget gødning, således den ikke vokser hurtigere nogle steder i forhold til andre.

Kalk til græsplænen kan også anvendes. Kalken hæver jordens surhedsgrad (pH), hvilket giver græsset gode vækstbetingelser. Det bedste tidspunkt at kalke på er i marts eller april, husk er  jorden for sur, trives græsset dårligt, og der kommer mos i plænen.

Pænelufter

Du kan med fordel anvende en plænelufter 1 gang årligt., hvis man vil have en sund og grøn plæne uden mos, bør du fjerne alt mos mekanisk i det tidligere forår og derefter gøde og kalke plænen godt.

Det er hårdt arbejde at rive mosset sammen manuelt, derfor kan du bruge en mosfjerner/plænelufter, som med fjedre river mosset fri af jorden, så det er nemmere at samle sammen og giver luft til plænen.

Det er samtidigt vigtigt for at sikre en grøn græsplæne at få skabt luft helt ned til græsrødderne, så græsplænen vokser sig tæt og kvæler mosset. Dette arbejde udføres med en vertikalskærer.

Der findes iøvrigt maskiner, som er kombimaskiner, som både lufter og vertikalskærer i en arbejdsgang.

Rep. af græsplæne

Kig på din græsplæne – Er græsplænen græsplænen meget ujævn, og er der mange huller eller fordybninger m.v., kan det ofte være det letteste at starte helt forfra. Jævn underlaget, og så en ny græsplæne. 

Har du kun mindre ujævnheder i græsplænen, bør du jævne ujævnhederne ud med en såkaldt topdressing. En topdressing fylder i højden og udligner dermed fordybningen og er god til at få nyt græs til at vokse i.

Det er mest optimalt, at udføre denne aktivitet om sensommeren. Anvend kvalitets græs for, at opnå det bedste resultat.

I foråret 2018 fik vores græsplæne den store tur med med plænelufter m.v., dog vidste vi ikke vejret ville blive så godt med masser af sol og stort set ingen regn i flere måneder. Denne situation efterlod os en græsplæne som så forfærdelig ud i flere måneder – Først medio august måned begyndte vi, og reparerer græsplænen.

Der blev indkøbt kvalitets græs som bla. er stærkere end det billige og ikke vokser så hurtigt. Jo hurtigere græs vokser jo mere vand kræver din græsplæne, og får den ikke vand nok bliver græsset gult og vissent.

Pleje af græsplæne Fritidshusforum

Vi eftersåede græs og var nødsaget til at hjælpe lidt på vej med vand nogle gange. Det er vigtigt, at græsset får vand ellers vokser det ikke, og græs frøene spirer ikke. 

Hvis græs frøene for lov og blive det vil sige ikke bliver spist af spurvene, så skal de de nok spirer så snart der kommer tilstrækkeligt med vand i rigtige mængder. Vores græs begyndte og spirer med grønt græs efter blot en uge, og efter 14 dage begyndte det at ligne en græsplæne igen.


[grid content=”post” slider=”true” autoplay=”true”]

Tilbage til forside

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top