Effektiv emhætte i Boligen
Hvad er en effektiv emhætte i boligen ?.
Der er flere faktorer som skal være opfyldt, og man skal måske gå på kompromis med sit køkkendesign.
Hvilke typer emhætter findes på markedet?
Udsugning med afkast til det fri
Udsugning med recirkulation.
Frithængende emhætte
- En frithængende emhætte er typisk placeret over kogepladerne på en kogeø og monteret i loftet.
- Ved en frithængende emhætte placeret over en kogeø vil der typisk være en større spredning af partikler til resten af boligen, end hvis komfur og emhætte er placeret langs væggen.
- Forsøg viser, at en frithængende emhætte fjerner meget få af de ultrafine partikler, der opstår i forbindelse med madlavning, hvis emhætten ikke har en tilstrækkelig høj luftmængde.
Væghængt emhætte
- En væghængt emhætte er placeret på væggen over kogepladerne og kan enten have form som en kasse eller en (skrå) plade på væggen.
- Hænger en emhætte på væggen, kan den som udgangspunkt fjerne fugt og partikler med en lavere luftmængde, end hvis emhætten hænger frit over en kogeø med fri luft på alle sider.
- Forsøg viser, at den væghængte emhætte opfanger og fjerner partikler på samme niveau som den frithængende emhætte, men den kræver en mindre luftmængde.
Skabsintegreret emhætte
- Emhætten fungerer på samme måde som en væghængt emhætte. Den mest almindelige type af emhætte er integreret i et skab over komfuret. Her sidder motoren typisk gemt i køkkenskabet.
- Der findes også emhætter, der er integreret i loftet. Ulempen er, at emhætten bliver placeret langt fra kogepladen, hvilket kan give større spredning af partikler.
Bordemhætte
- Emhætten kan være integreret i enten bordet eller kogepladen. I disse tilfælde bliver damp og partikler suget ned i emhætten i stedet for op. Vær opmærksom på, at det kræver plads under bordet eller kogepladen.
- Forsøg viser, at en emhætte integreret i bordet er effektiv til at fjerne både fine og ultrafine partikler, dog kræver den kraftigere udsugning end andre typer emhætter.
Inden du vælger en emhætte til dit køkken
Inden du vælger en emhætte til dit køkken, bør du tænke over dine behov, nogen anvender sit køkken meget og behov for belysning er forskelligt, ligesom det er forskeligt hvormeget man vil bekoste – Gode overvejelser før køb af emhætte:
- Placering og udformning
- Støj og motor
- Udsugning eller kulfilter
- Energiforbrug.
Emhætte med minimal støj
Vi har haft fokus på minimal støj samt max emhætte udsugning, god belysning og praktiske funktioner samt naturligvis et så godt design som muligt. Herudover har vi fokus på det er et kvalitet produkt.
Vores valg af emhætte
Vi har valgt en væghængt emhætte med indbygget motor, dog har vi ikke benyttet en normal installation.
Vi har monteret et overskab således man kun ser emhætten ved underkanten af overskabet.
Vi har valgt kvalitet, med støjsvag og kulfri motor, god belysning, gode betjening muligheder blot for at nævne nogle.
Vi har ikke valgt emhætte med motor på loftet, idet vi er sikker på en god kvalitets emhætte med indbygget motor som er monteret korrekt kan leverer lavt støjniveau. Ved loftmonteret emhætte motor skal man huske at monterer lyddæmper modul, det glemmer mange, hvorfor de ikke opnår så gode resultater.
Installation fokus for at minimerer støj
Når man har fundet den emhætte man gerne vil monterer i sit køkken, er det vigtigt man følger producentens anvisninger vedrørende installation for at minimerer støj.
Producenten foreskriver, at der skal monteres ø150 mm aftræksrør. Hvis man ikke anvender ø 150 aftræksrør vil emhætte en ikke yde den effekt som producenten har beskrevet, ligesom støjniveauet vil være højere end producentens oplyste værdier.
Hvilken emhætte aftræksrør skal man anvende
Udover man skal anvende den af producentens oplyste størrelse aftræksrør, afhænger resultatet også af hvor lav støjniveau emhætten får, af hvilken kvalitets aftræksrør man anvender samt hvordan den det er monteret.
Vi har anvendt isoleret alu aftræksslange i ø152 mm. Et isoleret aftræksslange sikre der ikke kommer kondensvand ind i emhætten.
Billede viser et plast uisoleret aftræksslange samt alu isoleret aftræksslange.
Montering af emhætte aftræksrør
Du bør være opmærksom på følgende ved installation af aftræksslange:
- Ved 90 garders bøjning vil man øge støjniveuet
- Hvis aftræksslangen ikke er strikkes helt ud vil luftmodstanden blive større og det vil øge støjniveauet
- Ved tilslutning til det fri bør aftræksrøret ikke blive mindre end ø150 mm
- Hvis aftræksslangen ikke er monteret korret ved emhætte, vil den støje meget
Yderligere tiltag for lavt støjniveau
Vi har rundt om den indbygget motor monteret nogle skum lyddæmper materiale.
Emhætte rengøring / bevarer effekten
Vores vald af emhætte har nem betjening ved rengøring, de to 10 lags filter kan komme i opvaskemaskinen, og overfladen er af god kvalitet rustfri stål.
Konklusion af vores installation
Vi anvender vores køkken meget, og er meget tilfredse med vores resultat.
Vores emhætte er en Miele PUR 68 W som er meget støjsvag. Vi har god belysning som kan tænde og slukke uden brag af selve emhættesug. Vi er tilfredse med funktionerne, betjeningsmulighederne og ikke mindst de 10 lag filter som kan komme ind i opvaskemaskinen.
Herudover er motoren kraftig og med kulfri motor som sikre lang leve tid, lavt støjniveau, stor effekt.
Selv på boost funktionen er støjniveauet lavt – Vi er super tilfredse.
Emhætten er optimal inden for alle vores forventninger, og vores bolig bliver ikke tilsmudset af fedt/ mad partikler ligesom der ikke lugter af f.eks. bacon i hele huset.
PUR 68 W rustfrit stål
- Effektiv – 650 m3/h i boostertrinnet
- Effektiv filtrering – 10-lags metalfedtfilter i rustfrit stål
- Sikker og nem at rengøre –Miele CleanCover