BitLocker

Krypterer permanente drev med BitLocker

Krypterer dine permanente drev (f.eks hardiske m.v.) med BitLocker som beskytter dine data på dine computer drev.

BitLocker

Ultimate og Enterprise-udgaver, og har du ikke den version kan du op garderer Windows, det er dog ikke gratis.

Jeg anvender Windows 10 Pro, og vil vise dig hvordan du gør med windows 10 Pro. Du kan krypterer permanente drev (hardiske) samt USB-drev osv. med BitLocker nemt og hurtigt.

Du kan se hvilken windows version du har ved, at vælge start, indstillinger, system og Om , og du kan se oplysninger om hvilken version Windows du har:

Har du BitLocker installeret ?

Du kan også tjekke om du har BitLocker installeret ved, at stille dig på start og skrive BitLocker, har du det installeret kommer der et linkbillede frem Administrer BitLocker, og når vælger dette link lander du direkte hvor du kan anvende kryptering mulighederne.  

Følg disse trin:

Åben mapper og vælg denne pc.

BitLocker

Du klipper på dit permanente drev f.eks som vist på nedenstående billede vælger vi C-Drev. Højreklik på på musen og vælg BitLocker.

BitLocker

Du kan nu se at BitLocker på det permanente C-drev er slået fra. 

BitLocker

Når du vælger kryptering af det permanente drev f.eks C-drev kommer denne meddelse frem, hvor du skal gemme krypterings nøglen.

Du kan ikke gemme den som fil på det drev du er ved at krypterer, eller på andre krypteret drev. Vi valgte at gemme krypteringsnøglen som fil på et USB drev som ikke er krypteret, og efterfølgende gemmer vi filen hvor vi ønsker den skal være.

BitLocker

Vælg hvor meget du ønsker at krypterer, vi valgte hele det permanente C-drev (hardisken) grundet den har været i brug i lang tid.

BitLocker

Vi skal nu vælge om vi ønsker kryptering med BitLocker på et permanent drev (permanente  drev/hardiske) eller USB drev m.v.. Vi vælger krypteringstilstand for permanente drev (permanente drev/hardiske), vælg næste for at komme videre.

BitLocker

OBS læg mærke til der øverst bliver vist hvilken drev du har valgt der skal BitLocker krypteres 🙂 . 

Du sætter flueben i Kør BitLocker-systemkontrol, herefter vælger du start kryptering.

Du sætter flueben i Kør BitLocker-systemkontrol, herefter vælger du Fortsæt.

BitLocker

Nu er det permanente drev vores C-drev (hardisk) krypteret med BitLocker.

Du kan der er en hængelås som står åben, er der ikke nogen hængelås er drevet ikke blevet krypteret. Det hele foregår meget simpelt uden nogen form for problemer – Vores data er nu fremadrettet beskyttet 🙂 . 

BitLocker

Højreklikker du på C-drevet som er krypteret kommer der en menu frem hvor du vælger Administrerer BitLocker, herefter vises nedenstående billede.

Som du kan se er BitLocker på C-Drev slået til.

BitLocker

Hvad skal du være opmærksom på når du har krypteret dine faste drev:

Inden du foretager BOIS opdateringer bør du slå BitLocker midlertidig fra. Dette gøres nemt ved at du højreklikker på C-Drevet og vælger Administrerer BitLocker i menuen.

Efter du vælger Administrerer BitLocker i menuen får du vist nedenstående – Du vælger nu Stop beskyttelse midlertidigt – Se nedenstående billede.

Efter opdatering af BOIS går du ind og slår “Stop beskyttelse midlertidig” fra, og du har nu kryptering slået til igen.

Flere nyere computere har indbygget TPM som husker BitLocker genoprettelsenøgle, således skal du ikke skrive kode hver gang du skal logge ind på din computer 🙂 smart og nemt, din computer med permanente drev er krypteret men du opdager det ikke i hverdagen.

Årsagen til du bør Stop Beskyttelse Midlertidigt ved BOIS opdatering, er at ved BOIS opdatering vil BitLocker genoprettelsesnøglen blive slettet såfremt du ikke sørger for Stop Beskyttelse Midlertidigt.

Efter opdatering af BOIS kan blot aktiverer BitLocker igen. Glemmer du at stoppe beskyttelse før BOIS opdatering vil computeren spørge efter en kode hver gang du logger på end til retter fejlen.

TPM (Trusted Platform Module) er på computeren bundkort. 

Hvis du mister din computer og prøver, at fjerne dit permanente drev fra computeren og forsøger at dekryptere den, kan man ikke få adgang til det permanente drev uden krypteringsnøglen, der er gemt i TPM. TPM fungerer heller ikke, hvis den flyttes til en anden pc’s bundkort.

Har du ikke TPM på dit computer bundkort kan du ofte købe og tilføje en TPM-chip til nogle bundkort, men hvis dit bundkort (eller bærbar computer) ikke understøtter det, kan du bruge BitLocker uden TPM. Dog er det mindre sikkert, men bedre end intet.

BitLocker

Når du vælger Stop beskyttelse midlertidigt kommer nedenstående billede frem – Du vælger ja:

BitLocker

Når du har valgt ja til stop beskyttelse midlertidigt kommer nedensående billede frem, hvor du kn vælge at forsæt beskyttelse, og herefter er computeren beskyttet med BitLocker igen 🙂 . 

BitLocker

Som det fremgår af teksten når du Stopper beskyttelse midlertidigt, sørger BitLocker selv for ved genstrt af computeren, at BitLocker er aktivt igen – Du behøver således ikke gøre noget for sikre dit BitLocker er slået til.

NB. Vælg ikke Slå BitLocker fra, for så sker der det, at dit permanente drev bliver dekrypteret. 


TPM på dit computer bundkort ?

For at se om du har TPM på dit computer bundkort skal du trykke på Windows + R på dit tastatur, skrive “tpm.msc” i dialogboksen Kør og trykke på Enter – Herefter får nedenstående oplysninger (se billede).

BitLocker


Krypterer USB-Drev med BitLocker To Go er en nyttig funktion, der kan hjælpe med at beskytte dataene på dine flytbare drev (USB-Drev m.v.. – Se mere via dette link: Kryptering af f.eks USB-Drev med BitLocker

 

Læs Mere

 


[grid content=”post” slider=”true” autoplay=”true”]
Tilbage til forside

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top